Bekijk kalender & beschikbaarheid

Durbuy is het centrum van de ardennen en zeer toeristisch.
Men weet niets over het ontstaan van de stad, dat waarschijnlijk in de Middeleeuwen plaatsvond. Terwijl tal van dorpen uit de omgeving reeds in de achtste en negende eeuw worden geciteerd, komt Durbuy pas officieel in de geschiedenis voor, met haar kasteel, vanaf de elfde eeuw.
 
De perkamenten uit 1078 en 1183 zijn duidelijk en laten er geen twijfel over bestaan: "Dolbui castello" en "Castellum de Durbui". Durbuy staat er, met haar kasteel en uiteraard met haar domein; later "la Terre de Durbuy" (het land van Durbuy) genoemd.Van de twaalfde tot de dertiende eeuw is Durbuy het eigendom van de Graven van Luxemburg die ze heel vroeg integreren in het verdedigingssysteem van de graafschappen van Luxemburg, van La Roche en van de Terre de Durbuy, en meermaals zien wij La Roche, Bastenaken, Marche en Durbuy zich verenigen om het noorden van Luxemburg te verdedigen tegen de naburige invallen.
Gerard van Luxemburg en later Jan de Blinde, graaf van Luxemburg en koning van Bohème doen er alles aan om deze steden van goede vestigingen te voorzien.
Zo krijgt Durbuy, die zopas door een vestingmuur omringd werd, van Jan Van Bohème de status van stad (1331) toegekend
 
Zoals u het kan merken is het primitieve plan van Durbuy tot op heden intact gebleven. Het tracé van de straten is praktisch ongewijzigd gebleven, en alhoewel de grachten van de oude stad opgevuld werden (1724-1725), de omtrek van de oorspronkelijke ruimte is steeds zichtbaar. De vestingmuur die is blijven bestaan langs de parking van La Roche in la Falize dateert van 1724-1725.
 
Al heeft de stad in de dertiende eeuw haar poorten en vestingmuren verloren, en het kasteel zijn torens en courtines, het uiterlijke van de plaats is relatief weinig veranderd als men de beschrijving leest die Guillaume de Machault (1300-1377) er van schreef tijdens één van zijn verblijven op het kasteel, te gast bij Jan van Bohème (1296-1346).