Bekijk kalender & beschikbaarheid

 
Villers-Sainte-Gertrude is méér dan duizend jaar oud.
Een document uit 966 heeft het over een "gevestigde gemeenschap met een stabiel economisch en religieus leven: Vilare telt twaalf hofstedes, een kerk, een molen, een brouwerij." (Jammer genoeg voor u en voor ons bestaat de brouwerij niet langer.).
 
De abdissen van Nijvel liggen aan de oorsprong van de naam Villers-Ste-Gertrude.
Het kasteel van Villers-Ste-Gertrude was in de loop van de eeuwen de onverstoorbare getuige van de kruiperijen en de intriges van de heren van Villers.
 
Het kasteel werd sindsdien meerdere keren gerenoveerd en gerestaureerd, o.a. in 1780 door de familie de Foulon de Cambrai. Het was eigendom van verschillende families tot het in 1968 te koop gesteld werd. 
De toenmalige gemeentebestuurders waren zich zeer bewust van de (symbool)waarde van "hun" kasteel in het hart van een dorp dat amper 160 inwoners (223 in 2001) telt. In 1970 werd dan ook beslist het kasteel aan te kopen, al was het maar om het patrimonium te beschermen tegen de wildgroei van toeristische activiteiten en het kapitaal uit het buitenland.
 
De stoutmoedigheid van de gemeenteraad van dit kleine dorp laat vermoeden hoe groot de identificatie van de dorpsbewoners met het kasteel wel was... Na de aankoop bood het kasteel onderdak aan de gemeenteadministratie en de dorpsschool.
De loodzware lasten voor onderhoud en renovatie lieten echter geen andere uitweg dan het zoeken van een andere bestemming voor dit stuk patrimonium. Uiteindelijk brachten de fusies van gemeenten in 1977 soelaas: het kasteel werd eigendom van de stad Durbuy die niets onverlet liet om een oplossing te zoeken.
 
Rond dezelfde tijd werd een plaatselijke vereniging opgericht: "le centre d'animation rural Présence". Vanaf 1977, organiseert deze vereniging elk jaar op 15 augustus de Kasteelfeesten ( la "Fête au château"). Het doel van dit groots opgezette feest met hoge kwaliteitsnormen is de aandacht van de overheden te trekken en ze te sensibiliseren voor het veilig stellen van de toekomst van het kasteel en het kloppend hart van het dorp.
 
Op slechts een tiental minuten van ons te huren vakantiehuis kan u enkele uitgestippelde wandelingen rond Villers St. Gertrude doen.