Bekijk kalender & beschikbaarheid

Wéris: Megalithische hoofdstad van België

 
 
Wéris is een mooi, klein dorp in de gemeente Durbuy en licht op wandelafstand van onze vakantiewoning (slechts op een 4-tal kilometers).
 
Het heeft het authentiek karakter van een landbouwdorp, en een groots verleden. Naast het dorp en de groene omgeving, zijn er ook de megalithische site en de twee musea.
Meer dan een dagbezoek waard! Wéris is ook een van de mooiste dorpen van Wallonië (het maakt trouwens deel uit van de vzw "Plus Beaux Villages de Wallonie"). 
 
De " Dolmen van Wéris ", ook wel hunebed van Wéris of  " allée couverte nord " (nederlands: noordelijk ganggraaf) genoemd - was bekend rond 1850, maar de Belgische Staat kocht het monument alleen in 1882 voor de som van 1200 BEF.
 
Opgravingen vonden plaats vanaf 1888, maar serieuze opgravingen begonnen in het begin van de jaren tachtig met François Hubert, archeoloog van de " Service national des Fouilles " (Nationale Dienst voor Opgravingen), tegenwoordig de " Service des Fouilles de la Région wallonne " (Dienst voor Opgravingen van het Waals Gewest).
 
Naast de Dolmen van Wéris kan je ook terecht bij de Dolmen van Oppagne en dmeer dan 20 Menhirs in de buurt.
Een menhir (uit het Bretoense "men", steen en "hir", lang) is een monoliet, minder breed dan hoog, vertikaal opgericht en in de grond werd gezet.